Konsten att intervjua
Min mamma, Sofia Marklund om sitt jobb som undersköterska.
När bestämde du dig för att bli undersköterska? Hur kommer det sig?
Svar: “I samband med att jag skulle välja till gymnasiet. Jag ville jobba med människor”
Hur lång är utbildningen?
Svar: “Då var den på 2 år på gymnasienivå. Nu mera är den treårigt.
Kan man jobba direkt efter utbildningen?
Svar: “Ja, det kan man” –Som vad då? “Ja, som under sköterska. Det gäller ju, oftast är det lättast att få jobb i början via sina praktikplatser man har haft under utbildningen.”
Vad kan man vidare utbilda sig till?
Svar: “Egentligen, Tänker du inom vården då?” –Ja, inom vården. “Dels finns det specialist utbildningar som undersköterska exempelvis inom demensvård. Sen så kan man också välja och gå vidare och bli sjuksköterska på högskole nivå på tre år, läsa in och få sin legitimation.
Ångrar du att du utbildade dig till undersköterska?
Svar: “Nej, det tycker jag inte” –Tycker du att det är kul? “Ja, det tycker jag.”
Vart jobbar du nu någonstans?
Svar: “Västergårdens äldreboende i Huddinge.”
- trivs du? Svar: “Ja det gör jag.”
- Skulle du rekommendera din arbetsplats till andra undersköterska? Svar: “Ja, det skulle jag absolut.” –Varför då? “Därför att det är en öppen hjärtlig atmosfär i personalgrupperna. Det finns tre olika enheter på den där jag är. Mindre enheter. Och det är ett mysigt ställe. Dom äldre verkar trivas att bo där.
Hur ser en vanlig dag ut på ditt arbete?
Svar: “Jag börjar oftast sju på morgonen. Då får vi en kort rapport ifrån nattpersonalen om hur det har varit under natten. Ja det kan va, om det är någon som sovigt dåligt eller någon som mår dåligt eller så. Sedan är vi oftast fyra eller fem personer som jobbar under dan. Och då delar vi upp oss på, ja, par kan man väl säga. Är vi fyra blir det ju 2+2. Är vi fem så får den som blir femte gå emellan och hjälpa på båda sidorna. Eftersom dom vaknar hjälper vi dom med att få frukost och medicin, dom boende alltså. Och hjälper dom med det dom behöver, en del behöver hjälp med hygien en den inte. På klädning, försöker ha någon liten aktivitet på förmiddan. Det blir oftast runt halv 11. Som då kan va att gå ut på promenad eller att lyssna på musik eller läsa en dagstidning. Efter det är det dags för lunch runt 12 och då hjälper vi dom som behöver att få mat, eller alla hjälper vi med maten men en del behöver också hjälp med att bli matade att de inte kan det själv, äta själva. Och efter lunch är det dags och vila då orkar dom inte nå längre, utan behöver gå och lägga sig och vila en timme eller två, ibland tre det beror på. Det är väldigt individuellt från person till person hur länge dm ligger på eftermiddan. Sen så går jag oftast hem där vid tre tiden på eftermiddan.”
Vart kan man jobba om man är utbildad undersköterska?
Svar: “Egentligen överallt inom vården. Både på sjukhus, äldreomsorg, handikappomsorgen, i missbruksvården, ja, kriminalvården också tillviss del. där beror det lite grann på om man har läst ämnet psykiatri under sin utbildning eller inte, för dom vill oftast ha det.”
Vad är det allra tuffaste med ditt jobb?
Svar: “I äldreomsorgen där jag jobbar nu så är det mycket tunga lyft som man måste utföra ibland. Och sen kan det också vara jobbigt att även om man vet att personen man hjälper är sjuk i sin demens sjukdom så kan det vara jobbigt ibland och få, ja dom försöker slåss och dom försöker, dom spottar på oss som personal ibland och sånt kan vara jobbigt att ta emot. Man får försöka tänka då att det är deras sjukdom och inte personen som vill göra illa en.”
Vad är det allra roligaste med ditt jobb?
Svar: “Att få jobba med människor och att få hjälpa dom. Tycker jag.”
Tycker du att ditt yrke är givande på något sätt?
Svar: “Det är jätte svårt. men det, jo, det är givande. Det är svårt att säga på vilket sätt det är givande men det handlar också om det här med att, man hjälper andra människor till en dräglig vardag eller bra vardag, en vardag med livskvalite, trots att man inte kan göra allting man önskar själv.”
Lovisa Marklund
SA14ME
Bra Lovisa!
SvaraRaderaTack!
Nader