Summa sidvisningar

tisdag 11 oktober 2016

Arbetsuppgift 3, Intervju - Madeleine Johansson (ES15)

Försvarsmakten har satsat över 400 miljoner de senaste åren på reklam och att rekrutera nya personer utan den framgång som skulle behövts.
Fösvarsmaktens slogan lyder "Har du det som krävs?". Nu verkar det som att alla har det som krävs eftersom att värnplikten nu ska återinföras i Sverige enligt förslag från utredaren och tidigare försvarspolitiker för MP Annika Nordgren Christensen.
Jag har intervjuat försvarsexperten och örlogskaptenen, Anders Johansson.

M: Vad tycker du om att värnplikten ska återinföras?
AJ: Det finns både fördelar och nackdelar med det men det verkar som att det är ett nödvändigt ont.

M: Vad kan vara en fördel?
AJ: En posetiv sida är att försvarsmakten återigen får möjligheten att välja de mest lämpliga kanske för en utbildning och att man fyller upp de förband man inte har lyckats fylla upp ännu.

M: Vad skulle kunna en nackdel?
AJ: Ja det som skulle kunna vara negativt är ju att man kanske inte riktigt lyckas behålla de här i försvarsmakten när de väl har gjort värnplikten och d går ju kvaliten totalt ner på förbandet.

M: Nu rekruteras ju bara några tusen åt gången. Tycker du att det borde rekruteras fler än så?
AJ: Ja, som omvärdsläget ser ut nu så kan det vara lämpligt om vi sätter upp lite större värnpliktsförband eller förband med värnpliktiga i eftersom att omvärlden blir allt mer hotfull. Så en rekrutering på fler än vad som förslås just nu det skulle nog vara lämpligt.

M: Har du själv gjort värnplikten och hur var det?
AJ: Jag gjordevärnplikten under slutet av kalla kriget. Det kändes otroligt viktigt och meningsfullt just då. Jag var med och jagade ubåtar bland annat.

M: Vad tror du att dagens ungdomar tycker om att värnplikten ska återinföras?
AJ: Jag tror inte att det känns så självklart för ungdomar idag att man ska göra sin värnplikt och att man ska göra ett avbrott från andra planer man kanske hade i livet så som att vörja på universitetet eller jobba och sånna saker. Så jag tror inte nu att med så många år av lugn i omvärden så tror jag inte att det känns så självklart för många ungdomar.

M: Hur kom det dig att du blev örlogskapten och så insatt i försvarsmakten?
AJ: Jo men det kändes ganska självklart faktiskt. Mitt militära intresse hade jag med mig ganska tidigt och så visade det sig att jag var lämplig för officersutbildningen så jag tog chansen att utveckla mig själv och mitt ledarskap. Det var spännande att få ta ansvar på olika sätt, och ha ansvar för andra och ansvar för uppgifter. Det var något som passade mig.

M: Vad anser du om att värnplikten nu gäller både kvinnor och män?
AJ: Nej men det tycker jag är en självklarhet. Ska den nu återinföras på allvar, tycker jag att kvinnor och män. Vi är ett jämnställt samhälle och det blir mycket bättfre förband när man blandar män och kvinnor. Så jag tror det kommer bli jättebra.

M: Vad tror du om att tjejer och killar kommer blandas när de gör värnplikten?
AJ: Jag tror inte att de är några problem alls. Det handlar om att visa varandra respekt och behöver man sitt privata utrymme, då behöver man visa varandra hänsyn. Jag är över tygad att vi klarar det på ett bra sätt i det här landet.

M: Hur skulle man kunna locka fler människor till Försvaret?
AJ: Försvarsmakten har försökt på massor av olika sätt. Jag har nog ingenting att tipsa om som jag skulle gjort annorlunda som de redan inte har gjort. De ha prova-på verksamhet, de har rekruteringskampanjer, de tar emot prao elever, de har ungdomsversamhet. De försöker på olika sätt stimulera intresset för försvaret. Men jag tror att mycket handlar om de extremt låga lönerna som man kan få som soldat. Jag tror att det är vad som motverkar intresset för att ha ett jobb inom försvaret.

M: Tycker du att det är rätt att man rent principiellt tvingar folk till att göra värnplikten?
AJ: Det där han man ju diskuterat på många sätt. Jag skulle vilja säga såhär att det är en skyldighet för de som kan försvara dom som kanske inte kan försvara sig lika bra. Nu är vi en nation där vi ska hjälpas åt att försvara landet och vårat demokratiska statsskick och vårat sätt att leva. Nu har ju inte alla samma förutsättningar. Men jag tycker mer att man ska prata om att det är en skyldighet, om man kan, att försvara landet och medborgarna i landet.

Tack Anders Johansson för att du ville ställa upp i intervjun. Det var intessant och lärorikt!


1 kommentar: