Recension The Experiment
Filmen som skrevs av Paul Scheuring och släpptes den 12 augusti 2010. Filmen är baserad på den sanna historian om stanfordexperimentet som ägde rum i augusti 1971 på universitetet i Stanford. Syftet med experimentet var att man ville se hur människan agerar i fångenskap och hur socialroller påverkar en beteende. De utvalda männen blev indelade i två grupper, fångar och fångvaktare. Den som ledde experimentet var forskaren Philip Zimbardo och den amerikanska flottan finansierade allting. Anledning att att flottan använde sig av detta experiment var för att de ville finna orsaker till konflikter som uppstått i fängelser och inom marinkåren.
I filmen valdes 26 män slumpmässigt ut för att delta i experimentet och alla blev lovade 14 000 dollar om de genförde hela experimentet. De två “ huvudkaraktärerna” i filmen är Travis som spelas av Adrien Brody och Barris som spelas av Forest Whitaker. Anledning till varför dessa två valde att gå med i experimentet skiljer sig väldigt mycket åt. Travis gjorde det för att han behövde pengarna för att kunna följa med hans flickvän till Indien. Barris å andra sidan gjorde det för att han fortfarand bodde hemma hos sin dominerade mamma och vill komma bort från henne. Travis vill bevisa för sig själv att han klara sig på egen hand och att han inte alls är så dålig som hans mamma säger att han är. De har alltså två helt olika agendor på varför de valde att delta i experimentet. Men ändå blev de snabbt vänner under de förberedande intervjuerna men när allting väl startade förändrades allt. Travis hade nämligen hamnat i gruppen med fångar och Barris i fångvaktar gruppen vilket gjorde att de inte längre kunde vara “vänner”.
Om vi ska analyserar filmen med sociologiska teorier kan vi bland annat använda oss av socialisation eller om jag ska vara lite mer specifik primär socialisation. Hur männen agerar i fängelset baseras en del på hur de har blivit uppfostrade vilket är en del av den primära socialisationen. Ett skeende i filmen där detta är tydligt är när Benjy (Ethan Cohn) ligger helt utslagen i sin cell då han behöver sitt livsviktiga insulin. Travis försöker prata med Barris om att Benjy verkligen behöver det där insulinet men han säger nej. Det går en dag och Travis kan inte längre se honom ligga där så han går till den vakt som han sett inte är lika hård som de andra, Bosch (David Banner). Till skillnad från Barris tar Bosch till sig uppgiften och går till förådet där Benjys väska med insulinet ligger. Detta beteende kan man föklara med primär socialisation, i Bosch uppväxt har han blivit lärd att om någon är behov av hjälp oavsett vad det finns för regler ska en, om det går hjälpa till.
Den jag tycker förändras allra mest genom filmen är Barris. Han går från att vara en lung och sansad vakt till att bli den där jätte hårda vakten som tar i alldeles för hårt. Vilket kan förklaras med att han har en inre konlifkt, en konflikt mellan den primära socialisationen (uppväxten) och den sekundära socialisationen (vänner, skolan). Barris var 42 i filmen och bodde fortfarande hemma hos sin mamma vilket gjorde att han inte hade så stor inverkan på sitt eget liv, han hade ingen egen makt. Men när han kom in i fängelset och blev fångvaktare fick han äntligen den där makten han har sökt hela sitt liv. Varför det är en konflikt är för att han har genom sin uppväxt fått lära sig att han inte är bra nog och inte har rätt att vara högst upp i “hierarkin” men nu får han vara där så hans värderingar krockar.
Bra Lovisa. Tack!
SvaraRaderaNader
Bra recension! Jag tycker att du beskriver Barris utveckling väldigt bra!
SvaraRadera