Summa sidvisningar

tisdag 31 januari 2017

Sandra EK15JU, Arbetsuppgift 11- Kvinnors lön och hälsa

Långt ifrån jämställt

Vi är fortfarande långt ifrån jämställda i länet. Kvinnor har lägre lön, färre maktpositioner och tar ut fler föräldradagar visar länsstyrelses kartläggning.  Detta kan man läsa i artikeln Kvinnor har lägre lön och sämre hälsa av Jessica Ritzen i DN (2017-01-18).

I Sverige har vi kommit lång när det gäller frågan om jämställdhet, men mycket arbete återstår. Genomgående är kvinnor förlorare.  Det gäller såväl på arbetsmarknaden, hälsan och föräldraledighet. När det gäller arbetsmarknaden så har fler kvinnor osäkra anställningsformer och betydligt lägre inkomst.

Störst är löneskillnaden i Danderyd där männen tjänar nästan dubbelt så mycket som kvinnorna.  Danderyd är en höginkomstkommun. I Mia Tottmars artikel Danderyds kvinnor länets stora förlorare publicerad i DN (2011-10-08) spekulerar Olle Reichenberg om orsaken.
”-Det är inte otroligt att det finns en del kvinnor här som tar ett större ansvar för hem och familj. Familjen tjänar mer på att kvinnan är hemma” säger han.

Den kommunen som är mest jämställd i denna fråga är Sundbyberg. Där har kvinnorna en inkomst som motsvarar 82.5 procent av männens. Och man kan ju fråga sig hur det har blivit så just i Sundbyberg. Förklaringen kan vara att det bor många unga människor där menar Gunilla Sterner. För enligt en rapport från regionplanekontoret så har inflygningen i både Solna och Sundbyberg ökat extremt när det gäller åldrarna 20-35 år. Och just antalet kvinnor i åldrarna 25-39 år har ökat med 14 procent i Solna och 12 procent i Sundbyberg sedan 2005.

Även maktpositioner domineras av män. Här är det viktigt att det blir en jämn könsfördelning då det ligger till grund för bättre diskussioner. Det måste vara ett självklart mål att det är lika mycket kvinnor som män i beslutsfattande organ för att olika frågor ska kunna belysas från olika perspektiv. I Nykvarn det endast en kvinna bland nio ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen. ”-Det märks på att vi diskuterar väldigt mycket byggplaner och mindre skola och omsorg...” berättar Märtha Dahlberg som är kvinnan i kommunstyrelsen.

Kvinnorna är även förlorare när det gäller hälsan. Kvinnor har större uttag av sjukpenning.
”-Ohälsotalet är fortfarande högre för kvinnor och kvinnor har större uttag av sjukpenning” säger Ann-Marie Algemo på enheten för arbetsmarknadens- och rättighetsfrågor.


Sandra Gregestam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar