Summa sidvisningar

måndag 23 januari 2017

Arbetsuppgift 11: Kvinnors lön och hälsa, Elin Bäckström

Arbetslösheten ligger idag på strax under 7% i landet, enligt siffror (hämtat 23/1) från arbetsförmedlingens hemsida. Inkomstskillnaderna skiljer sig ganska rejält beroende på arbete men också vart i landet du arbetar. Det är säkert ingen hemlighet för dig att kvinnor i snitt tjänar lägre än männen?

Diskriminering sker runt omkring oss - arbetsplatsen är en.
Störst inkomstskillnad mellan könen hittar vi i Danderyd, Täby och Lidingö i Stockholms län. Det visar en kartläggning från länsstyrelsen, som även visar på att skillnaderna har ökat sedan 2005 i minst hälften av fallen. Vi har en medelinkomst som i snitt är 90 000 kronor lägre än vad männen tjänar per år.
– Man har ju fått uppfattningen att löneskillnaderna har minskat på senare år. Men det går åt fel håll i över hälften av kommunerna, säger Gunilla Sterner, jämställdhetsexpert på länsstyrelsen.

Minst inkomstskillnad hittar vi i Södertälje och Botkyrka kommun. Varför är det såhär? Såhär svarar Olle Reichenberg och menar på kan vara anledningen till inkomstskillnaderna i Danderyd:
– Det är inte otroligt att det finns en del kvinnor här som tar ett större ansvar för hem och familj. Familjen tjänar mer på att kvinnan är hemma, säger han.  

I en annan intervju som DN gör frågar de liknande fråga till ANN-Marie Algemo, jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen
– Det skiljer stort i inkomst mellan kvinnor och män och det beror bland annat på just deltidsarbeten. Kvinnor har fortfarande i större utsträckning deltidsarbete och tim­anställning, säger hon.

I en undersökning som folkhälsomyndigheten gjorde där de frågade män och kvinnor i åldern 16-85 år om de led av ängslan, oro eller ångest. Hela 37% kvinnor uppgav att de hade lindriga besvär av detta medan det endast var 24% män. I samma undersökning visade det sig att 6% kvinnor led av svåra besvär av dessa medans männen endast uppgavs vara 3%. Vi kan konstatera att kvinnor generellt har sämre hälsa än männens, och sjukdagarna är högre hos kvinnorna. Det visar sig att högst snitt för kvinnor är i Nynäshamn, där vi är uppe på 39 sjukdagar i snitt. Jämför vi återigen med Danderyd är vi bara uppe i 14 dagar i snitt. Detta kan kopplas ihop med att fler kvinnor jobbar i otrygga anställningsformer och lägre lön, skriver DN.  

Kanske är en till faktor till det hela den stereotypiska könet som fått samhället att se ut på detta viset. Den stereotypiska kvinnan tar mindre plats och mindre risker än den stereotypiska mannen. Dessutom har män i många fall en högre status, även om det inte borde vara så 2017.

Elin Bäckström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar