Summa sidvisningar

onsdag 18 januari 2017

Arbetsuppgift 11: Kvinnors lön och hälsa, Emma Dahlstrand

Jämställdhet än inte ett faktum

18 januari 2017. Trots återkommande debatter för jämställdhetens sida finns idag fortfarande stora skillnader mellan män och kvinnor. I en kartläggning som länsstyrelsen gjort ser vi skillnaderna i varje kommun svart på vitt, och allra värst är skillnaderna i välbärgade Danderyd där medelinkomsten hos kvinnor är 434 000 om året (ca.36 000 i månaden) medan hos män är den så hög som 734 000 om året (ca.61 000 i månaden).
                                                                                                          
Utvecklingen inom jämställdhet går med små, men säkra steg framåt. Vi ser förändringar och förbättringar men än är skillnaderna mellan man och kvinna ett faktum. I länsstyrelsens kartläggning ”På tal om kvinnor och män 2016” ser man en påtaglig skillnad mellan män och kvinnors löner.
-       Jag är själv förvånad över utvecklingen, det är en ganska dyster signal, säger jämställdhetsexperten Gunilla Sterner till DN 2011 om kartläggningen.
Alla kommuner i Stockholms län verkar visst dela en konkret egenskap: kvinnor tjänar extremt mycket mindre än män i medelinkomst. För trots att exempelvis kvinnorna i Danderyds kommun tjänar mer i snitt än kvinnor i andra kommuner inom Stockholms län, så tjänar de fortfarande i snitt 300 000 kronor mindre per år än männen. Ett förargelseväckande resultat. Även i Lidingö och Täby är inkomstskillnaderna stora, både två liksom Danderyd är välbemedlade kommuner. I låginkomstkommuner som Botkyrka och Södertälje är skillnaderna däremot inte lika höga, men det förklarar Gunilla Sterner kan bero på att när inkomsterna är högre i en kommun blir också inkomstskillnaderna mer påtagliga.

Sundbyberg - bäst i Stockholms län

Danderyd, Lidingö och Täby har alltså länets största inkomstskillnader mellan man och kvinna, men den kommun som har lägst inkomstskillnader är Sundbyberg, där kvinnornas inkomst motsvarar 82.5 % av männens, tätt följd av närliggande Solna där kvinnornas inkomst motsvarar 80.5 % av männen. I en intervju med DN spekulerar Gunilla Sterner att detta kan bero på att det bor många unga där. Och mycket riktigt kan det vara så, för i en rapport från regionplanekontoret ser man att både Sundbyberg och Solna har väldigt stor inflyttning i åldrarna 20-35 år

Ökning av inkomstskillnader

Skrämmande fakta som talar om att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor ökat sedan 2005 finns också, och gäller i 15 kommuner av Stockholm läns 26 kommuner. Det gäller alltså majoriteten av Stockholm läns kommuner.
-       Man har ju fått uppfattningen att löneskillnaderna har minskat på senare år, säger Sterner till DN.

Men det är inte bara lönen som är sämre för kvinnor i länet, utan de har också sämre hälsa än männen. Kvinnorna har större uttag av sjukpenning, det nämner Ann-Marie Algemo till DN i mitten av januari i år. I en annan kartläggning av länsstyrelsen ser man att ohälsan är värst hos kvinnor i Nynäshamn, och visar siffror så höga som 39 dagar per år. Lägst är den istället i Danderyds kommun.
Även ute på arbetsmarknaden prioriteras männen, och fler kvinnor har deltidsanställning och timanställning istället för heltidsanställning. Fler män har istället heltidsanställning är deltid och timanställning. 

Men ett ljus i en mörk tunnel mot ett jämställdare samhälle finns när man kollar på hur många föräldradagar som tagits ut av papporna sedan 2013, vilket är en ökning med 2 dagar. Dessutom ligger Stockholms län relativt långt fram i utvecklingen i jämförelse med resten av landet och kommuner som Huddinge arbetar effektivt med jämställdhet. Trots de stora skillnaderna mellan man och kvinna är Sverige alltså ändå på rätt spår i utvecklingen mot ett jämställt samhälle, även fast man kan tycka att samhället ibland behöver en knuff i ryggen i rätt riktning.



Emma Dahlstrand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar