Summa sidvisningar

tisdag 24 januari 2017

Arbetsuppgift 11 - Artikel, Jennie Davén

Långt ifrån jämställt i dagens samhälle.
mställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män. De ska ha likadana rättigheter samt möjligheter i samhället. Idag så är den ekonomiska ojämställdheten ett stort problem när det kommer till arbetsmarknaden. Kvinnornas lön är betydligt mindre än vad männens lön är. I vissa kommuner så tjänar männen dubbelt så mycket mer än vad kvinnorna gör oavsett yrke. Trots det så är det kvinnorna som tar ut flera föräldradagar än vad männen gör.

Inga könsstereotypa yrkesval
I dagens samhälle så är det vanligt att kvinnor och män väljer könsstereotypa yrkesval. Dagens gymnasieval som görs utav ungdomar är väldigt könsuppdelade trots att de får friheten att välja vad dem vill. Det är ytterst vanligt att pojkar väljer linjer så som bygg, fordon eller el. Flickor  väljer oftast linjer så som ekonomi, samhälle eller vård- och omsorg. Det är därför det leder till könsstereotypa yrkesval. Detta mönster är något som måste brytas.

Ett till problem är den ekonomiska ojämställdheten på arbetsmarknaden. Det borde vara så att det är lika villkor och rättigheter för alla, trots kön. Men tyvärr så är det inte så i dagens samhälle. Flera kvinnor arbetar i osäkra anställningsformer samt tjänar mindre än vad männen gör. I Danderyd så är det störst löneskillnad. Där tjänar kvinnor i snitt 434 000 kronor/år medans männen tjänar 734 7000/år. Enligt en jämställdhetsforskning så krävs det insatser redan på högskolenivå för att bryta de orättvisa inkomsterna.

Dela lika på föräldraledigheten
Enligt länsstyrelsens rapport “På tal om kvinnor och män 2016” så framkommer det att kvinnor tar ut fler föräldradagar än vad männen gör. Tillexempel i Södertälje kommun så tar kvinnorna ut 77 föräldradagar medans männen tar ut 23, vilket är en enorm skillnad. Enligt artikeln “Danderyds kvinnor länets förlorare” så spekulerar Olle Reichenberg kring att kvinnor i olika orter stannar hemma.

– Det är inte otroligt att det finns en del kvinnor här som tar ett större ansvar för hem och familj. Familjen tjänar mer på att kvinnan är hemma, säger han.

Det är vanligt att kvinnan tar mer ansvar för respektive hem och familj. Enligt DN så tjänar familjer mer på att kvinnan är hemma, vilket dem gör då kvinnan tjänar mindre än vad männen gör. Men det innebär då att kvinnorna får mer frånvaro från arbetet, längre föräldraledighet och fler Vab-dagar. Det i sin tur påverkar kvinnans arbete samt löneutveckling. Sedan år 2013 så har allt fler män tagit ut föräldradagar. Men det är fortfarande en lång väg kvar. Det bästa skulle vara att dela på föräldraledigheten helt, så att kvinnor och män tar ut lika mycket föräldradagar.

Sedan år 2013 så har män börjat att ta ut flera föräldradagar.Trots att ojämställdheten mellan män och kvinnor är på bättringsvägen så är det fortfarande en lång väg kvar. En lösning till  detta problem skulle vara exempelvis att föräldrar och  skolor lär ut alla barn och elever på bästa sätt. Just för att skapa jämställdhet  mellan män och kvinnor överallt.

Jennie Davén, 24 januari 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar