Summa sidvisningar

tisdag 17 januari 2017

Arbetsuppgift 10: Hur jämställda är kvinnor i Sverige?, Emma Dahlstrand

Denna bok talar om kvinnors rättigheter i Sverige och andra länder. Den talar även för vad FN:s kvinnokommitté har för bestämmelser för att nå ett jämlikt och rättvist samhälle. Den talar för bestämmelser som gjorts som säger att kvinnor bland annat ska få ha samma möjligheter att jobba i kultur, politik och som chefer, att våldet mot kvinnor bör sluta och att barnpornografi är förbjudet. Dessa bestämmelser täcker varje kategori inom vårt inte tillräckligt jämställda samhälle.

Men denna bok nämner också att trots alla de lagar som är satta så ser vi inga större förändringar i samhället. Fortfarande är lönerna olika för likvärdigt jobb, fortfarande är våld mot kvinnor ett problem och våldtäkter likaså. Varför? Jo, kanske är det för att systemet för att kolla att dessa lagar följs inte är lika bra som lagarna.

Jag läser alla dessa lagar och bestämmelser och förundras över att det behövs allt detta för att vi kvinnor ska bli lika behandlade som män. Strikta lagar behövs för att mannen ska sluta känna att de har en rätt att bestämma över en annan människas kropp och själ. Strikta lagar behövs för att samhället ska sluta se mannen som viktigare än kvinnan. Men jag undrar vart tankarna kom ifrån, som säger att jag som kvinna inte är lika ”bra” och ”värdig” som killen i min klass?
I boken jag nyss läste valde jag ut några meningar eller stycken som jag ville kommentera eller reflektera över.

”Om en kvinna har blivit slagen eller hotad av hedersvåld och brutit kontakten med sin familj
kan hon inte skaffa nytt id-kort eller bankkonto.
Utan id-kort kan hon inte heller söka vård. ”
- Jag förstör att tanken i grunden till denna lag var god; att personer utan svenskt medborgarskap måste ha en familjemedlem för att identifiera den andre, men här finns uppenbart gråzoner och nackdelar. Man bör kolla upp denna lag, skriva om och skydda exempelvis kvinnor i en sådan utsatt position.

”Var tredje elev i nionde klass
har blivit kontaktad på internet
med sexuella frågor av någon vuxen.”
- Bland mina tjejkompisar så har alla någon gång blivit kontaktad med sexuella frågar av en vuxen person, vissa så tidigt i åldern som när vi gick i sjätte klass. Flera av mina kompisar har blivit sexuellt trakasserade, i verkligheten och på internet. Återigen en gråzon, för jag sitter länge och försöker komma på något för att få vuxna män att sluta trakassera kvinnor. Ja man kan stifta lagar, vilket är gjort, men det hjälper inte. Inte heller hjälper det med en tillrättavisning, inte heller genom att säga ett ”simpelt” men starkt nej som alltid bör lyssnas på.

”Att bestämma över sin kropp betyder också
att kroppar inte ska användas i till exempel reklam för att sälja saker, eller för att locka män att ha sex.”
- Men trots bestämmelser om detta i ett av världens mest jämställda länder, här i Sverige, så förekommer reklam, där kvinnorna är avklädda i mål om att se sexiga ut för att sälja exempelvis strumpor, tröjor eller skjortor. I reklam där sockorna istället är för män, ser man välklädda män som utstrålar makt. Artikel om det: http://www.highsnobiety.com/2015/10/07/american-apparel-ads/, American Apparel i fokus, ett klädmärke som inte verkar följa denna bestämmelse. Ett klädmärke som finns och säljs i Sverige!

”Kvinnor ska ha samma möjligheter som män att bli valda till politiker.”
Trots det ser vi nästan bara män i politiken, i huvud taget.

”När de väntar barn, ska kvinnor skyddas extra, till exempel vara lediga om jobbet är tungt.”
och
”Det ska vara förbjudet att avskeda kvinnor för att de är med barn,
eller för att de är föräldralediga.”

Trots det prioriteras inte kvinnan som är i åldern att få barn, eller som väntar barn, på arbetsmarknaden. Företagen tänker på sig själva och prioriterar män för att de aldrig kommer ”behöva” vara barnlediga, eller som aldrig kommer behöva ta ledigt för att belastningen är för tung. Visst finns det bestämmelser och lagar om denna gråzon, men detta är diskriminering som inträffar varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar