Summa sidvisningar

onsdag 18 januari 2017

Arbetsuppgift 10: Hur jämställda är kvinnor i Sverige?, Aisha Trokic

Hur jämställda är kvinnor i Sverige?


Reflektera kring texten och skriv dina tankar och idéer.

En feminist säger inte att deras mål är att kvinnan ska ligga högre upp än männen i ett samhälle. På det sättet skulle vi inte lösa denna oändliga konflikt om ojämlikhet, utan tvärt om en feminist säger att kvinnan och mannen ska vara lika värda i samhällen, ingen ska kunna trycka ner den andra utan att någon prata om det. Men varför just en feministisk organisation, varför inte en manorganisation? Jo, eftersom att kvinnan är den som genom tiderna har utsatts för mest diskriminering av båda könen har man valt att hjälpa kvinnan i denna mansdominerande värld som vi lever i, och förbättra den.

Genom att vi kvinnor organiserar oss och bildar ett starkt socialt nätverk, som feministiska organisationer kommer vi enklare få igenom det som vi vill åstadkomma, jämlikhet mellan kvinnor och män. Det skulle vara jobbigare för en kvinna att kunna påverka samhället på egenhand, eftersom att hon redan ligger ganska lågt, men med hjälp av andra kvinnor kommer vi bli hörda. Samhällen måste också bidra med att vilja bidra till ett bättre och mer jämlikt samhälle genom att till exempel reformera sina lagar och göra så att det inte längre uppstår någon form av diskriminering till kvinnor.
Ett problem som kvinnolobbyn betonar handlar om att den svenska grundlagen Regeringsformen, som handlar om de mänskliga rättigheterna inte tar hand om de verkliga problemen i samhällen, som i detta fall handlar om att tjejer inte är lika jämställda som män. Kvinnolobbyn betonar också att genom att lösa problemet med kvinnornas ojämställdhet ska måste myndigheterna vara striktare med regler som kvinnor oftast utsätts för som till exempel pornografi, våldtäkter och diskriminering. För att hjälpa kvinnor med deras rättigheter måste myndigheterna tydligt vissa att de står med dem så att kvinnorna kan tjäna sig säkrare. Det sker också mycket diskriminering på jobbplatser för kvinnor. En stor fråga och som man många gånger tar upp som ett bevis för att det finns en ojämlikhet för kvinnor är den stora skillnaden pengar som en kvinna tjänar jämfört med mannen, fast än hon har samma jobb och är lika angagerad. Denna fråga har många gånger tagits upp i politiska frågor med aldrig riktigt fått en lösning.

I Sverige har vi ändå en ganska bra jämställdhet mellan kvinnor och män om man jämför med andra länder i världen. Men om man vill förbättra ett samhälle mer, speciellt när det gäller kvinnors rättigheter måste man gå in och förändra, till exempel genom att börja göra det obligatoriskt för alla skolor i Sverige att ha ett ämne om jämställdhet och feminism. Eftersom att media är något som påverkar många kan man även där sprida information om feminismen och hur jämställdheten i Sverige egentligen ser ut. Kvinnolobbyn säger i deras rapport att regeringen som tar hand om media och tv inte gör mycket för att sprida vidare information om feminism och jämställdheten och att journalister inte heller får lära sig något om detta när det ska utbilda sig. Detta är något som måste lösas och när det väl gör det kommer mycket att förändras till det bättre, eftersom att fler kommer vara uppmärksamma om detta.

Genom att kvinnor gör sig hörda får vi mer uppmärksamhet. Det feministiska partiet har kommit långt på bara några år men måste ändå jobba med att komma högre. Tillsammans kan kvinnor komma längre. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar