Summa sidvisningar

måndag 30 januari 2017

Anamaria SA14SA, Arbetsuppgift 11- Kvinnors lön och hälsa

Kvinnors lön och hälsa- långt ifrån jämställd

Att kvinnor får en sämre lön än män, är inte något nytt på arbetsmarknaden. Kvinnor får jobba samma jobb som män med samma eller längre arbetstid och dåliga arbetsförhållanden, men får ändå mindre betald än män. Denna samhällsklyfta är något man måste jobba hård med att åtgärda, för att flera kommuner i Sverige ska ha en jämställd lön mellan kvinnor och män. Den störta löneskillnaden råder nu i Danderyd där kvinnor tjänar 90 000 kr mindre än män ändå om det är en av de rikaste kommunerna i Sverige.

I kommuner som Danderyd och Täby är löneskillnaderna stora mellan män och kvinnor, och denna löneskillnad har ansetts öka sedan 2005 i andra kommuner också. Även om Sverige är en av länderna som arbetar för kvinnors jämställdhet i samhället, är lönen fortfarande en stor skiljaktighets mellan män och kvinnor. En orsak som har bidragit till denna skillnad nämns i artikeln ”Kvinnor har lägre lön och sämre hälsa” skriven och publicerad av Jessica Ritzén i DN 18 januari 2017, är för att kvinnor arbetar mer deltid och timanställd, vilket gör att de får sämre betald. Det leder till att de måste spara mer för pensionen. Ritzén påstår att en orsak till denna orättvisa beror på dessa könsuppdelningar man har sedan grundskolan, att tjejer ska jobba som butikspersonal eller pedagog medan killar får en mer välbetald jobb på maktens korridorer. Därför måste man lära barn sedan förskolenivån att detta stereotypa jobb bilden inte gäller för att man ska tänka mer jämställd.

Om man ska kolla på hur kommunerna har det när det gäller löneskillnaden mellan kvinnor och män, kan vi se att Danderyd är den kommunen som har största löneskillnaden. Solna och Sundbyberg är de områden som är mest jämställda där lönehöjningen har ökat med 12 respektive 14 procent. I Sundbyberg ligger den procentuella summan av kvinnors inkomst    82 % av det som motsvarar männens. En orsak till att löneskillnaden i Danderyd är så stor beror på att fler kvinnor stannar hemma och männen jobbar, än i andra kommuner.

Men det finns en positiv sida av allt. Fler pappor tar föräldraledighet där exempelvis Ekeröpappor är dem som ansöker mest, och dagarna hos papporna har ökad med 2 dagar sedan 2013. Det kan göra att fler kvinnor kan jobba mer än att stanna hemma. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar