Summa sidvisningar

fredag 20 januari 2017

Arbetsuppgift 10: Hur jämställda är kvinnor i Sverige?, Sandra EK15JU

Hur jämställda är kvinnor i Sverige?

Boken ”Hur jämställda är kvinnor i Sverige?” är framtagen av Sveriges Kvinnolobby som är en organisation som jobbar för att förbättra kvinnors villkor i samhället. FN har tagit fram flera mänskliga rättigheter som säger att alla människor är lika mycket värda och att män och kvinnor ska behandlas lika. Länderna som har accepterat dessa rättigheter har också sagt ja till att män och kvinnor har samma rättigheter gällande ekonomi, kultur, politik med mera. Men kvinnor förblir ändå diskriminerade på olika sätt. I och med detta så har FN därför skapat en kvinnokonvention för att diskrimineringen ska få ett slut. Det är 185 länder som har sagt ja till Kvinnokonventionen, blad annat Sverige som sa ja år 1980.  Somalia och USA har inte sagt ja till bestämmelserna. Och det finns flera länder som inte säger ja till vissa av bestämmelserna.

I FN:s Kvinnokonvention står det att varje lands regering ska skriva en rapport vart fjärde år till kvinnokonventionen för att beskriva hur landet jobbar med jämställdheten för att följa kvinnokonventionen. I Sveriges rapport från regeringen visar det att Sverige har jobbat bra med arbetet för jämställdheten genom att skriva bar lagar, planer och bestämt om utbildningar inom ämnet. Men det finns också brister. Det saknas bestämmelser för att se till att lagarna följs och också bestämmelser om straff för de som inte följer dessa lagar.

Flickor och kvinnor kan bli diskriminerade på flera olika sätt. Diskriminering beror inte bara på kön utan kan också bero på saker som hudfärg, etnicitet, religion och funktionsnedsättning. I arbetslivet är det många kvinnor som blir diskriminerade både på grund av att de är kvinnor och för andra saker.

Genom att planera statens ekonomi jämställt bidrar det till mer rättvisa mellan män och kvinnor. Då kan man även se hur staten använder sina pengar och hur det kan bli annorlunda. Regeringen påstår också att ekonomisk jämställdhet är bland det viktigaste delarna i jämställdhetspolitiken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar