Inledning:
Jag valde att undersöka tankarna inför högskola eftersom det fanns en nyfikenhet hos mig kring andras tankar och värderingar. Jag tyckte det skulle vara intressant att se om svaren skiljde sig beroende på olika saker; kön, uppväxt, bosättning mm.
Syftet:
Hur känner folk inför högskolan, ska de gå dit? Vad ska de läsa? Men mitt största syfte vad att få fram om det fanns några samband; t.ex kön och uppväxt.
Hypotes: Jag tror det ett samband mellan föräldrarnas bakgrund till studier och barnens. Jag tror svaren kan skilja sig beroende på om du bor i förorten eller i stan. Slutligen tror jag också majoriteten kommer svara att de tycker valet känns svårt.
Metod:
Min enkät har skapats med programmet Google docs . Den har delats på Facebook eftersom jag fann det som en stor plattform, samt med er i min sociologi grupp. Min enkät var särskilt riktad till de som om något år, eller mycket snart står inför ett val.
Jag hade kunnat ta med för ännu fler åldersgrupper men då hade jag behövt ändra mitt syfte och det ville jag inte. Jag ville veta hur folk tänker innan de har gjort valet och inte 10 år senare.
Något jag däremot märkte var att fråga 8 blev oklar. Jag ställde två frågor i en; i hopp om att få svar på båda, vilket jag inte fick. Vissa hade svarat på båda frågorna medans några hade svarat på en.
För att få ännu bättre resultat för att kunna jämföra könen emellan så borde antalet varigt mer lika.
Resultat och slutsats:
Jag frågade också vart folk var uppväxta och bodde. Svaren skiljde sig väldigt. Vissa förorter som t.ex. Alby, Bredäng och Ronna. Medans en del var uppväxta Stockholm city/"stadskärnan" som t.ex.: Solna, Nacka och Östermalm. En del städer lite längre bort i Sverige, t.ex.: Borås, Lund och Öland samt andra länder; t.ex. Syrien och Iran.
Denna fråga tycker jag var väldigt intressant. Majoriteten (63%) väljer något utifrån drömmar/talanger. Det var också en del som väljer utifrån marknaden (14,8%) samt utifrån föräldrars tankar/jobb (11,1%).
Jag ställde en fråga där jag undrade om ens föräldrar gick i högskolan och även en om syskonen gick. På båda frågorna blev resultaten liknande. Ungefär 45% svarade att ingen av föräldrarna hade gått, medans 40% hade båda föräldrarna gått (resterande hade en förälder som hade gått). När de kom till syskon var andelen ungefär den samma. Ca 40% av personernas syskon hade inte gått och sedan var procenten väldigt jämna där svaren var att antingen någon hade gått, alla, eller att syskonen inte var tillräckligt gamla. Vi kan alltså dra slutsatsen att det är ganska jämt. Det finns en stor andel som inte har föräldrar och syskon som har gått, men också en stor andel som har gått.
En annan intressant resultat blev på min fråga "Hur mycket påverkar dina vänners val och tankar dig?"
Här svarade 52% att det inte spelade så stor roll för att ni ändå skulle kunna ses på fritiden. 37% såg en möjlighet att få börja om och få en nystart.
Inspiration svarade många att de hade fått från lärare. Många av de som hade svarat lärare hade också sagt att synen förändrats nu under gymnasietiden. Vi kan dra slutsatsen här att många elever har blivit inspirerade av lärarna på Tumba Gymnasium på ett eller annat sätt.
55% svarade att de känner sig tvungna att läsa vidare efter gymnasiet och 30% av eleverna skulle inte ens våga fråga sin närhet om att inte läsa vidare, eftersom det är en självklarhet.
64% svarade att de är villig att flytta till en annan stad och majoriteten av resterande svarade att högskolan måste vara någonstans i Stockholms-regionen.
Dessa slutsatser kunde jag också dra:
- Fler kvinnor än män tyckte valet kändes svårt
- Fler kvinnor var stressade
- De som var uppväxta i innerstan tenderade att svara att valet inte var svårt.
- Majoritet av de som var uppväxta/bodde i innerstan kände sig tvungna att läsa vidare, medans detta var ganska jämt (att antingen eller) i förorten.
Diskussion:
Att fler kvinnor kände sig stressade och tyckte valet kändes svårt var jag egentligen inte så förvånad över eftersom det generellt oftast är så. Ganska ofta (inte i alla fall) är kvinnor mer stressade och oroar sig mer, medans männen ofta tror mer på sig själva. Jag vet inte hur det kommer sig, men detta var tydligt i min enkät.
Folk som antingen var uppväxta, eller båda uppväxta och bosatta i innerstan tenderade att ha en mycket högre procentandel som svarade Nej på frågan "Känns valet svårt". Detta har med den primära och sekundära socialisationen tror jag. Generellt kan det skilja sig ganska mycket beroende på om du växer upp i ett "finområde" eller inte. Jag kan tänka mig att det ställs högre krav i innerstan att man ska gå på högskolan för att få ett välbetalt jobb. Det är iallafall vad jag tror och vad min enkät pekade på. Det hänger ihop med att känna sig tvungen eller inte. Jag tror generellt att det i förorten är mer accepterat att inte läsa vidare än vad det är just i innerstan och att detta kan hänga ihop med vad ens föräldrar gjorde.
Jag tyckte det var roligt att jobba med enkäter och gör gärna om det. Jag tyckte det var intressant att få en procentandel på varje fråga och sedan även att färdigställa det. Jag hoppas ni också tyckte min enkät och resultat blev intressant.
Elin Bäckström EK15JU
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar